MÜFTÜMÜZ TRAMPA GÜMÜLCİNE BAŞKONSOLOSLUĞU’NDA DÜZENLENEN ŞEHİTLERİ ANMA PROGRAMINA KATILDI

20-03-2023

Faziletli Müftümüz Mustafa Trampa Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğunda, 20 Mart Pazartesi günü gerçekleşen törende, İstiklal Marşı’nın kabulü ve şehitler anıldı.

Etkinliğe, Başkonsolosluk çalışanlarının yanı sıra Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu üyeleri ve Türkiyeli kontenjan öğretmenleri katıldı.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Gümülcine Müftülüğü din görevlisi İsmail Karagöz, şehitler için Kur’an-ı Kerim okudu. Kontenjan öğretmeni Abdurrahim Beygirci de günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı.

Beygirci, 108 yıl önce Çanakkale’de yazılan destanın tarihi bir olay olduğunu belirterek, Türk milletinin her zaman aynı azim ve kararlılıkta olduğunu söyledi.

Beygirci, Türkiye’de yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Batı Trakyalı soydaşların yaptığı yardımlara da değindi.

Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal da törende yaptığı konuşmada, Çanakkale zaferinin Türk tarihindeki önemine vurgu yaptı.

Başkonsolos Ünal şunları söyledi: “İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşımız devam ederken yazıldı. Harpte yazılması, ümidin kesilmediğinin en önemli göstergelerinden biridir.

Mehmet Akif, halkla beraber sıkıntıları, çileleri yaşadı. Vatanı kurtarma şuuruyla çabaladı. Şiirleri bunu yansıtır ve herhangi bir şair değildir. Tarihimizde önemli bir zafer olan Çanakkale, Mustafa Kemal’in yıldızının parladığı, dehasının duyulduğu bir olgudur.

Bir askeri zaferden öte bir ruhtur; bir duruştur. Çanakkale, maneviyatın maddiyatı yenebileceğinin kanıtıdır. Bunun bedeli bizim için kahraman şehitlerimiz olmuştur.

Bizler, geçmişin mirasını ve geleceğin emanetini taşıyoruz. Gelecek nesillere bu kutsal emaneti taşıyacağız. Cephelerdeki kahramanlarımızdan başlayarak, en hain, en korkak, en insanlık dışı saldırılarda bulunan terör örgütlerinin de saldırılarında şehit olan tüm güvenlik görevlilerimiz, devlet memurlarımız, vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz.

Bu vesileyle, Dışişleri Bakanlığımızın terör örgütlerinin saldırılarında şehit veren bir teşkilat olduğunu hatırlatmak isterim. Personel, Türk oldukları ve Türkiye’yi temsil ettikleri için şehit edilmiştir.

6 Şubat 2023 tarihine bir felaketle uyandık. Yaralarımızı sarıyoruz. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu organizasyonuyla ve soydaşlarımızın çabalarıyla yaraların sarılmasına önemli katkı sağlandı. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Ayrıca, Yunanistan genelinde yapılan yardımlar da kayda değer. Yunan halkına ve kurumlarına da teşekkür ederiz. Şehirler, iş kolları, yaşamlar yeniden kurulacak, kuruluyor. Bu vesileyle de yaralılarımıza acil şifalar, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz.”

Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ünal konuşmasına, Mehmet Akif Ersoy’un “Şehitler Abidesi İçin” adlı şiiriyle son verdi.

Tören, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif’in, Türkiye’deki depremlerde hayatını kaybedenler ve şehitler için yaptığı dua ile son buldu.