KURBAN BAYRAMI MESAJI

11-10-2013

KURBAN BAYRAMI MESAJI

Değerli Batı Trakyalı Müslüman Türk Kardeşlerim!
Müslümanlık bilincimizi yenileyen; birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı pekiştiren, yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan Kurban Bayramına kavuşmanın sevinç ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bizleri böyle rahmet ve bereket dolu bayram günlerine kavuşturan Yüce Rabbimize sonsuz şükürler olsun.

İslam’ın beş temel esaslarından biri olan Hac ibadetinin yerine getirildiği, tekbirlerin çekildiği ve mali bir ibadet olan kurban vecibesinin ifa edildiği bu mübarek bayramı, Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu ve tüm İslâm Âlemi olarak huzur ve sükunet içersinde geçirmeyi Cenab-ı Hak cümlemize nasip eylesin.

Allah’a yakınlaşmak anlamına gelen kurban ibadeti; kurban olarak kesilmesi uygun olan hayvanın, ibadet niyetiyle kurban bayramının birinci, ikinci ve üçüncü günlerinde usulüne uygun şekilde kesilmesidir. Kurban kesen, Allah’a yaklaşmış ve O’nun hoşnutluğunu kazanmış olur. Kurban ibadeti, hicretin ikinci yılında zekât ve Sadaka-ı fıtırla birlikte meşru (vacip) olmuştur. Yüce Allah, kurban ibadeti hakkında Kur’an’ı Kerim’de şunları buyuruyor:

“Biz her bir ümmete, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği kurban kesmeye uygun hayvanlardan kurban keserken O’nun adını zikretsinler diye kurban kesme ibadetini meşru kıldık/görev olarak yükledik. Sizin ilahınız tek bir ilahtır, O’na teslim olun. (Ey Peygamber!) Teslim olmuş o mütevazı kulları müjdele." (Hac 34)

Yine Kur’an-ı Kerim’de Yüce Allah’ın Kevser Suresi’nde şöyle buyuruyor: “Resulüm, muhakkak ki sana Kevser-i verdik, öyle ise Rabbin için namaz kıl, kurban kes. Asıl ebter (nesli kesik) olan sana hınç besleyendir. Senin şanın ve şöhretin yücedir”.

Allahu Tealâ, kurbanlık hayvanın kesimi üzerinde bu şekilde durduktan sonra, Hac sûresinin 37. Ayetinde; “Fakat unutmayın ki onların ne etleri, ne de kanları Allah’a ulaşır. O’na ulaşan tek şey kalplerinizdeki takvadır.” buyurarak, kurban ve diğer bütün ibadetlerimiz için çok önemli bir noktayı bize bildiriyor. Bu, ibadet diye yaptığımız fiilleri örf-adet olmaktan çıkarıp, gerçek ibadete dönüştürecek olan manadır. Deyim yerindeyse ibadetlerin ruhudur. İşte bu ruh, kalpte Allah’a karşı oluşan hassasiyet yani takvadır.
Kurban, gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil’in Cenâb-ı Hakk’ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.

Değerli Kardeşlerim,
Kurban bayramının bir özelliği de Hac ibadetinin bu günlerde yapılmış olmasıdır. Öyle ki, dünyanın her yerinden farklı ırk ve dillere mensup milyonlarca Müslümanın haccetmek niyetiyle bir araya gelerek oluşturdukları tablo, bayramın değerini ortaya koyan bir başka muhteşem manzaradır.

Bayramlar sevinçlerin paylaşıldığı, gönüllerin coştuğu, küskünlerin barışıp kalplerin yumuşadığı, akraba ve komşuların ziyaret edildiği, öksüz ve yetimlerin sevindirildiği, misafirlerin tebessümle karşılandığı, ikramların yapıldığı mutlu günlerdir.

Bayram günlerini, günahların bağışlanması için bir fırsat olarak değerlendirelim. Büyüklerimizi mümkünse ziyaret ederek, değilse telefonla arayarak onların dualarını alalım. Akraba, komşu ve dost ziyaretlerini gerçekleştirelim. Birlik ve beraberliği sağlamak için aramızdaki küskünleri barıştıralım. Çocuklara göstereceğimiz sevgi ile bayram havasını yaşatalım. Fakir ve yoksullara kestiğimiz kurbanlardan pay ayırarak yardım etmek suretiyle onları sevindirelim. Ahirete irtihal etmiş büyüklerimizi, yakınlarımızı, tanıdıklarımızı ve bütün inananları hayırla yad edelim.

Sevgili Kardeşlerim,
Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı olarak, bu Kurban Bayramına farklı duygularla giriyoruz. Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve kabinesindeki diğer ilgili bakanlarının biz Batı Trakya Müslüman Türkler için son günlerdeki söylem ve çalışmaları bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Özellikle geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı Sayın Egemen Bağış’ın Batı Trakya’ya gelmesi ve İskeçe’de bizi makamımızda ziyaret etmesi bizi çok daha sevindirmiş ve gücümüze güç katmıştır. Allah nasip eder de ülkemiz Yunanistan azınlık haklarımızı verirse, bayram sevincimiz iki kat daha artacaktır. Sizin de bildiğiniz ve müşahade ettiğiniz gibi Anavatanımız ve Vatanımız çalışmaların içindedir. Önemli olan bizlerin dik ve ayakta durmamız, birlik ve beraberlik içinde olmamızdır.

Bu vesileyle hepinizin Kurban bayramını kutlar, bu mübarek bayramın hepimiz için barış ve huzura vesile olmasını Yüce Mevla’dan niyaz ederim.

Ahmet METE
İskeçe Müftüsü