KURBAN KESİMİ ESNASINDA DİNİMİZCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

25-08-2017

KURBAN KESİMİ ESNASINDA DİNİMİZCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Çok kıymetli Kardeşlerim,
Kurban Bayramına erişmek üzereyiz. Bu dini bayramda Allah’u Teala’nın hali vakti yerinde olanlarımıza vacip kıldığı kurban ibadeti vardır. Her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinde de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Kesilen hayvanın bütün organları iyilik kefesine konulacağı hadislerde ifade edilmektedir. Dolayısıyla kurban kesimi esnasında dinimizin emrettiği hususlara dikkat edilmesi lazımdır. Bu hususları maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz:

1- Kurbanlık hayvan, alabildiğiniz en iyi türden olmalıdır.

2- Kurbanlık hayvanı kesim yerine götürürken onu incitmeden merhamet duygusu içinde götürmeliyiz.

3- Kurbana kesiminden önce su içirmeliyiz.

4- Sol yanı üzere yatırılırken kurbanın gözlerini kapamalıyız.

5- Kesimi keskin bıçakla, düzgün bir şekilde niyet ve tekbirden sonra besmele çekerek yapmalıyız.

6- Kurbanın kanın iyice akmasını beklemeliyiz.

7- Kurbannın kanını daha önce açtığımız çukura gömmeliyiz.

8- Kesim ve ardından yüzme işini temiz bir yerde yapılmalıdır.

9- Kurban kesiminde, çevre temizliğine dikkat edilmeli, nahoş görüntülere meydan verilmemelidir.

10- Kurbanın bütün organları yensin veya yenmesin hepsi değerlidir. Yenen temizlenip muhafaza edilir. Yenmeyen ise kan gibi toprağa gömülmelidir. İç organların, deri ve boynuzların ortalıkta yollarda bırakılması dinen yasaktır.

11- Derilerin naylon çanta veya çuvala konulup en yakın cami vakfına verilemesi de dinimizin gereklerindendir.

12- Etlerin dağıtımında da poşetlere konulup paketlenmesi çok önemli ve güzel bir davranıştır.

Sevgili Kardeşlerim,
Mikrop kapmaya çok elverişli olan kurban etlerinde temizlik en önemli şarttır. Hz. Adem’den beri yapılan bu ibadeti, Allah’a inanan insanlar hep temizliğine önem vererek titiz bir şekilde yapmıştır. Son zamanlarda kendilerini medeni zannedip akıl vermeye ve temizlik öğretmeye kalkanlara koz vermemek lazımdır. Hepinizi Allah’a emanet ediyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum. Allah keseceğimiz kurbanlarımızı kabul eylesin.

Ahmet METE
İskeçe Müftüsü