ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ

27-02-2020

ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ

Çok kıymetli Müslüman Türk Kardeşlerim,
Allah’a şükürler olsun ki, İslam dinine gönülden bağlı Yüce milletimizin "üç aylar" diyerek özel kıymet verdiği Recep, Şaban ve Ramazan aylarının başlangıcına ulaşmış bulunuyoruz. Geçtiğimiz 25 Şubat Salı günü üç ayların başlangıcı olan Recep ayının birinci günü idi. Bu ayının ilk Perşembesini Cuma gününe bağlayan bu gece de Regaip Kandili’dir. Hepimiz için hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ederim.
Regaip, elde edilmesi arzu edilen değerler demektir. Bu mübarek gecede, Yüce Mevla kullarına bol bol rahmet ve hibede bulunduğu için bu adı almıştır.

Regaip gecesinin içinde bulunduğu Recep ayı, "Üç Aylar" olarak anılan rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan manevi bir ticaret mevsimine girişimizin habercisidir. Rasulullah Efendimiz (sav) üç aylara kavuştuğu zaman şöyle dua etmiştir:
"Allahım Recep ve Şaban aylarını hakkımızda hayırlı ve mübarek kıl, bizi Ramazan ayına ulaştır."

Yine Resul-ü Ekrem Efendimiz başka bir hadis-i şeriflerinde;
"Recep Allahın, Şaban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır" buyurmuşlardır.

Aziz Kardeşlerim,
Mübarek Regaib Kandilini ihya ederken, ruhi yönden kendimizi hazırlamamız gerekir. Bu anlamda, öncelikle nefis muhasebelerimizi yapmalı ve özümüze dönerek öz eleştiride bulunmalıyız. Bir yıl boyunca hayır ve şerler adına neler yaptık? Düşünmeli ve hayır adına yapmış olduğumuz şeylerden dolayı Cenab-ı Hakk’a hamd ve şükürlerimizi sunmalı; yapılan şerler için de tevbe ve istiğfarda bulunmalıyız. Gelecek günlerin planlamasını yaparak bundan sonraki hayatımızı daha iyi değerlendirecek adımlar atmalıyız. İnsanlığa akl-ı selimin hakim olması ve dünyada akan kan ve gözyaşının sona ermesi için dualar etmeliyiz. Hergün artan ahlaksızlık ve edepsizlik buhranından topyekün kurtulmak için, nefsimizden başlayarak, gücümüz nisbetinde herkesin bu kötü gidişata dur diyecek mücadele ve mücahede azmine ulaşmasına destek vermeliyiz. Toplumların, arsızlık, ahlaksızlık, haksızlık, hırsızlık, yolsuzluk, kin ve intikam duygularıyla hareket etmemesi; merhamet ve sevgisinin yaygın hale gelmesi için örnek oluşturacak faaliyetlere kendimizi hazırlamalıyız. Özellikle bizler azınlık olarak yaşayan Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu olarak, birlik ve beraberlik ruhu içinde, kardeşlik ve sevgi duygusuyla birbirimizle kenetlenmeliyiz. Anne ve babamıza, yakınlarımıza sevgiyle ve iyilikle yaklaşmalıyız. Gönlümüzü bulandıran haset, kin, düşmanlık, haksızlık ve zulüm çamuruna bulaşmaktan sakınmalıyız. Gönüllerimizde iyilik, fazilet ve bilgi ışığını yakmalıyız. Kalplerimiz bu güzel duygularla dolsun.

Saygı değer Batı Trakya’lı Müslüman Türk Kardeşlerim,
Batı Trakya’da Yunan vatandaşı Müslüman Türk olmak bizim için bir lütuftur. Biz bunun bilincinde olarak bu memlekette Hıristiyan vatandaşlarla beraber tarih boyunca çok iyi ilişkiler içerisinde bulunduk ve bulunmaya devam edeceğiz. Bunu hazmedemeyen ırkçıların saldırıları ve sıkıntıları maalesef oluyor ve olacaktır. Biz bunları da sağduyulu bir şekilde Allah’ın izniyle boşa çıkaracağız. Yeter ki biz insana yakışır, Müslümana yakışır tavrımızı bozmayalım.

Sevgili Kardeşlerim,
Yarın Cuma hutbesinde Karnavallarla alakalı olan uyarılarımızı dikkate alınız ve hem kendinizi hem evlatlarınızı bu bataklıktan ve çılgınlıktan koruyunuz.

Son olarak; dün Selanik’te mahkememiz oldu. Bu mahkemeler hep oluyor ve olacaktır. Şunu herkesin bilmesi gerekir ki; barışı, hoşgörüyü, kardeşliği istemeyenlerin açacağı mahkemeler, bizim doğru yolda olduğumuzu gösterir.

Bu vesileyle Üç Ayları ve Regaip Kandilinizi tebrik eder, Yüce Mevla’dan, bizleri Regaip ile kendisine rağbet eden, Miraç ile yücelen, Berat ile kurtuluşa eren, Kadrini idrak ederek Ramazanın sonunda cenneti hak eden kullarından eylemesini niyaz ederim.

Ahmet METE
İskeçe Müftüsü