EMEKLİ ÖĞRETMEN MEHMET TRAMPA’YA VEFA ZİYARETİ

25-03-2023

EMEKLİ ÖĞRETMEN MEHMET TRAMPA’YA VEFA ZİYARETİ

“Ulu Çınarlara Vefa” projesi çerçevesinde, Faziletli Müftümüz Mustafa Trampa ile Müftü Yardımcımız Ahmet Hraloğlu, 19 Mart 2023 tarihinde Pazar günü 1939 Şahin doğumlu ömrünü öğretmenlikle geçiren aynı zamanda Müftü Efendi’nin amcası olan Mehmet Trampa ikamet ettiği Şahin’deki evinde ziyaret ettiler.  Ziyarette Şahin Yukarı Camii Mahalle Camii İmamı Hamdi Bekir de eşlik etti.

Hocamız Mehmet Trampa geçirdiği çileli ömrünü kısaca şöyle anlattı:

“1939 yılında Şahin köyünde doğdum. 1953’te ilkokulu bitirdikten sonra, orta ve lise öğrenimimi Gümülcine Celal Bayar Ortaokul ve Lisesine başladım ve burayı başarıyla tamamladım. Köyümüzden orta ve liseye giden ilk öğrencilerdenim. Ortaokulda ilgi gördüğüm atletizim müsabakalarına katıldım. Basket ve voleybol takımlarında yer aldım. Disk atmada ise şampiyonluklar elde ettim.

Liseden mezun olduktan sonra üniversiteye devam etmek istesem de bu arzum ne yazık ki gerçekleşemedi. O yıllarda Şahin yasak bölgede olduğu için, pasaportum verilmedi. Köyümüzde öğretmenlik ihtiyacı hasıl olunca 1964 yılında öğretmenliğe başladım. Öğretmenliğe başladığım yıldan itibaren, köyümdeki insanlarla kaynaştım, iç içe girdim ve köylüye her konuda yardımcı olmaya çalıştım. Türkiye’deki öğretmen okulu mezunu tüm meslektaşlarımla yakın ilişki kurdum ve sürekli bir işbirliği içinde oldum. Çünkü hepimiz topluma bir şeyle kazanma arzusundaydık.

Sadece benim için ve Şahin köyünde yaşayanlar için değil, tüm Batır Trakya Türkleri için 21 Nisan 1967 tarihinden itibaren zor günler başladı. Ülke yönetimine el koyan cunta idaresi azınlık eğitimine de ciddi en ciddi ve önemli darbeyi vurmuştur.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yaşadığı bölgenin en zorlu ve adeta mayın tarlası gibi olan noktasında Atatürk ilke ve inkilaplarına bağlı, Yunan yönetiminin baskılarına göğsümü gererek 36 yıl Türk Kültürüne kendi köyümde, Şahin’de hizmet ettim. 2001 yılından itibaren görevime son verilmiştir.”

Biraz sağlık sorunları yaşayan Mehmet Trampa Hocamız, Şahin’de manzarası çok güzel evinde hayatını sürdürmektedir. Yeğeni Müftü Efendi’nin kendisine hediye ettiği “İskeçe Camileri ve Mesçitleri” kitabından dolayı çok memnun oldu ve sevinçten gözyaşlarını tutamayarak Müftü Efendi’ye sarılarak teşekkürlerini ifade etti.