ULU ÇINARLARDAN AHMET FAİKOĞLU ZİYARET EDİLDİ

20-08-2023

ULU ÇINARLARDAN AHMET FAİKOĞLU ZİYARET EDİLDİ

14 Ağustos 2023 tarihinde; Müftümüz Mustafa Trampa ile Müftü Yardımcımız Ahmet Hraloğlu, eski Milletvekili Sayın Ahmet Faikoğlu’nu İskeçe Aşağı Mahallesi’ndeki bürosunda ziyaret ettiler. Ulu Çınarlara vefa projesi çerçevesinde gerçekleştirilen bu ziyarette, karşılıklı bilgi alışverişinde ve çok yararlı istişarelerde bulunuldu. Ömrü Batı Trakya Müslüman Türk davasına mücadele ile geçen Sayın Faikoğlu, edindiği engin tecrübelerini paylaştı.

Ahmet Faikoğlu 1947 tarihinde İskeçe’de doğmuş, ilkokulu İskeçe Merkez Türk İlkokulu’nda bitirmiş, daha sonra ortaokulu İskeçe Gece okulunda tamamlamıştır. Cami imamlarından aldığı Kur’an ve dini bilgisiyle ilerleyen yıllarda 1960’ta Gazhane Camii’nde müezzin olmuş, 1963’ten sonra da kendi mahallesi Pırnalık’ta bugünün ismiyle Âmine Hatun Camii’nde imamlığa başlamıştır.

Yüksek tahsil almadığı halde Ahmet Faikoğlu çok zeki ve meraklı bir yapıya sahipti. Onun hayat yolculuğu; 1980’li yıllardan sonra Müftülükte sekreterliğe getirilmesi, İskeçe Belediyesinde Meclis Üyeliğine seçilmesi ve en nihayet Milletvekili olarak Yunan Parlamentosuna girmesi şeklindedir. Siyaset meydanlarında yaptığı etkili konuşmalar, camilerde okuduğu mevlitler ve yaptığı dualarla milletin beğenisini kazanan çok renkli bir simadır.

Ahiriyan Mahalle İmamı Hasan Efendi’nin Müftülükte sekreter olduğu dönemde, Faikoğlu da onun yardımcılığını yapmış, Hasan Efendi’nin Osmanlıca (eski Türkçe) olarak yazdığı mesajlarını, Latin harfleriyle yeni Türkçe’ye çevirmiştir. Mübarek gün ve gecelerde yayımlanan bu mesajlarda dini kısmının yanı sıra güncel ve milli kısmı da vardı. Kendi ifadesiyle; “Bundan dolayı zaman zaman savcılık tarafından soruşturmalar da açılıyordu. Ama biz bu konuda hiç yılmadık, hep halkımızı en iyi bir şekilde bilgilendirmeye çalıştık. Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı olarak Lozan’dan kaynaklanan haklarımızı daima aktarmaya devam ettik. Bugün bu görevi siz üstlendiniz, sizin de en güzel bir şekilde haklarımızı savunacağınıza inanıyorum. Bu konuda çok iyi gittiğinizi de beğeniyle takip ediyorum. Allah yardımcınız olsun.” dedi.

Ahmet Faikoğlu 1985 yılında PASOK Partisinden, 1990 yılında da Bağımsız Listeden milletvekili seçilerek, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığını iki dönem Yunan Parlamentosunda temsil etmiştir.

Sayın Faikoğlu, ilerleyen yaşına rağmen ve ciddi sağlık sorunları yaşadığı halde, hala çalışma bürosunu açık tutmakta ve Batı Trakya Müslüman Türk halkına hizmet etmeyi sürdürmektedir.

Müftümüzün ve Müftü Yardımcımızın gerçekleştirdiği bu anlamlı ziyaretten çok memnun ve mutlu olan Ahmet Faikoğlu, şükranlarını ifade etti ve başarı dileklerini iletti. Müftümüz Mustafa Trampa da, kendisine zaman ayırdığı için teşekkür etti ve sağlıklı bir hayat geçirmesini diledi.