ÖNEMLİ UYURU

22-08-2023

ÖNEMLİ UYURU

Sevgili kardeşlerim,

Rodop Dağlarıyla çevrili ormanıyla, ovasıyla yemyeşil cennet gibi güzel Batı Trakya’mız maalesef üç dört günden beri yangınlarla karşı karşıya kalmıştır. Yanan sadece ormanlarımız değil, bizim hayati ihtiyacımız olan oksijenimiz de beraberinde yok olmaktadır. Bunun da en büyük sebebi insandır. Adeta insan bindiği dalı kesmekte ve kendi eliyle sonunu hazırlamaktadır.

Bu nedenle geliniz bu konuda sorumluluk bilinciyle hareket ederek;

* Rabbimizin bize emanet ettiği ve bizim de yaşam alanımız olan doğamızı koruyalım. Kur’anın ifadesiyle; konulmuş olan ölçüyü bozmayalım. Eğer ölçü bozulursa, düzen de bozulur ve bunun zararını hepimiz görürüz.

* Çevremizi temiz tutalım. “Ben atmadım, bana ne!” demeyelim. Kim atmışsa günahı boynunda ama biz temizlersek, Peygamberimiz (s.a.s.)’in ifadesiyle bu güzel davranışımız imanımızın alameti sayılır ve sadak sevabı kazanmış oluruz.

* Akarsularımızı israf etmeyelim. Hele hele böyle bir dönemde su israfında bulunmak, kendimize ve etrafımızdaki komşularımıza yapacağımız en büyük kötülük olacaktır. Çünkü olası bir yangın başlangıcında ateşi söndüremeyiz ve belki de küçük bir yangından felaketlere yol açacak büyük yangınlara sebep olmuş oluruz.

* Arabamızla giderken, sakın camdan dışarı sigara izmariti, plastik veya cam şişe atmayalım. Gerek sigara izmaritinden gerekse cam şişeden yangın çıkma ihtimali yüksektir. Hele hele bugünlerde her tarafın kuru olduğu ve rüzgarın şiddetli estiği bir zeminde nefes alıp verişimize önem verdiğimiz gibi önem vermeli ve buna dikkat etmeliyiz. “Nasılsa kimse görmüyor, ne olacak” deyip şeytani düşünceden hareketle böyle bir davranışa, biz de deriz ki; “Seni Allah da mı görmüyor!” uyarısını yapıyoruz.

* Yangın çıkma ihtimalinin yüksek olduğu bu günlerde, pikniğe ara verelim.  Ormanlık alanlarında gezmeyelim. Özellikle bugün (Salı) yetkililerce 4’ncü seviye alarm verildiğini de hatırlatmış olalım. Ona göre çok dikkat etmeliyiz.

* Allah muhafaza ama, olası bir yangın çıkma halinde; başta kullanabileceğimiz suyumuz olsun. Ayrıca yangının yayılmaması için; kazma, kürek, balta gibi araç gereçlerimiz hazırlıklı olsun. Ayrıca her zaman için söndürme tüpü de bulunduralım. Unutmayalım, yangın küçücük bir kıvılcımdan meydana geliyor. Erken önlem alınması halinde yangının yayılmasını durdurmuş ve daha büyük felaketlere yol açmasını önlemiş oluruz.

Dedeağaç’tan İskeçe’ye kadar büyük yangın felaketiyle karşı karşıya kalan herkese geçmiş olsun dileklerimi sunar, Rabbim’den bizi bu tür felaketlerden korumasını niyaz ederim. Ayrıca yaptığımız duyuruyla daha ilk zamandan gecenin ilerleyen saatlerine rağmen yangınzedelerin yardımına koşan tüm kardeşlerimizden Allah razı olsun.

İskeçe Müftüsü

Mustafa TRAMPA