ULU ÇINAR HAFIZ HİLMİ ALİHOCA’YA VEFA ZİYARETİ

28-08-2023

ULU ÇINAR HAFIZ HİLMİ ALİHOCA’YA VEFA ZİYARETİ

20 Ağustos 2023 Pazar günü Müftümüz Mustafa Trampa, Müftü Yardımcımız Ahmet Hraloğlu ve Şahin hocalarından oluşan geniş bir heyet, öğretmenlikten emekli ve yıllarca Şahin Tekke Camii’nde imamlık yapmış olan 1937 doğumlu 86 yaşındaki Hafız Hilmi Alihoca’yı ikamet ettiği Şahin kasabasındaki evinde ziyaret ettiler. Ulu Çınarlara vefa projesi çerçevesinde gerçekleştirilen bu ziyarette, duygu dolu anlar yaşandı. Başta Müftü Efendi’nin olmak üzere diğer hocalarımızın da hocası olan Hafız Hilmi Hocamız bu ziyaretten ziyadesiyle memnun ve mutlu olmuştur. Bu ziyaret adeta hocamıza moral olmuş, canına can katmıştır. İlerlemiş yaşına rağmen yine de edindiği engin tecrübelerini ve eski zamanlarıni ziyaretçilere anlatabilmiştir.

Hafız Ali Hocamız ilkokulu kendi köyü olan Şahin İlkokulunda bitirdi. Daha sonra Şahin medresesine kaydını yaptırdı.  Medreseyi tamamladıktan sonra ilk görev yeri Gümülcineye bağlı şimdi metruk olan Hisarkaya köyünde öğretmen olarak başladı. Burada üç yıl görev yaptıktan sonra, Şahin İlkokulu’nda öğretmenliğe başladı ve emekli olana kadar burada görevini sürdürdü

Hafız Hilmi Alihoca, okulların tatil döneminde, Ramazan Ayı’nın yaz aylarına düştüğü dönemde İskeçe Ova bölgesinden Büyük Öksüzlü, Kırköy, Koyunköy ve Kireççiler gibi bölgelerde Ramazan hocalığı da yapmıştır

1993-94 öğretim yılında Şahin İlkokulu’ndan emekli olan hocamız, aynı zamanda Şahin Karaca Ahmet (Tekke) Camii’ndeki imam ve hatiplik görevini daha on yıl sürdürerek 2004 yılında kendi deyimiyle “bu şerefli görevi daha sürdürebilirdim, ancak yeni yetişen sizin gibi gençlere bırakmak arzusuyla kendi isteğimle ayrıldım”

Hobi olarak başladığı mezar taşı yapma işi, zamanla tüm köye ve bölgeye ün salarak Osmanlı Türkçesi yazısı ile el emeği, göz nuru mezar taşları yapımına başladı. Alihoca aynı zamanda geleneksel iyi bir tatlı ustasıdır.

Hafız Hilmi Alihoca ilkokuldaki öğretmenlik vazifesinin yanı sıra, Kur’an hizmetiyle de uğraşmış aynı zamanda hafız da yetiştirmiştir. Yetiştirdiği hafızlar; Misvaklı eski imamı Hafız Hüseyin Bekir, Hafız Salih Karaali ve Hafız Mehmet Emin Meço’dur.

Alihoca görev yılları esnasında, İstanbul Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve İzmir 9 Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen egitim kurslarına toplam  üç  kez katılarak kendisini geliştirmeye yönelik  gayretlerde bulunmuştur.

Bu anlamlı ziyaret, çay eşliğinde samimi bir ortamda, çok hoş sohbetle tamamlandı. Ziyaretin sonunda, Müftü Efendi Hocamıza Müftülüğümüzün yayınladığı iki ciltlik “İSKEÇE CAMİ VE MESCİTLERİ” kitabını hediye etti ve sıcak ilgilerinden dolayı ev halkına teşekkür etti.