FAZİLETLİ MÜFTÜMÜZ MUSTAFA TRAMPA’DAN MEVLİD KANDİLİ MESAJI

23-09-2023

FAZİLETLİ MÜFTÜMÜZ MUSTAFA TRAMPA’DAN MEVLİD KANDİLİ MESAJI

Değerli Müslüman Türk Kardeşlerim,

Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece, Rebîü’l-evvel ayının on ikinci gecesi olup Mevlid Gecesidir. Bu gece Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’in dünyayı teşriflerinin yıl dönümüdür. Bizleri bir kez daha Mevlid Gecesi’ne ulaştıran Yüce Rabbimize sonsuz hamd ve sena olsun. Ümmeti olma bahtiyarlığına erdiğimiz Sevgili Peygamberimize, âline ve ashabına salât ve selam olsun. Mevlid Gecemiz mübarek olsun.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)’in doğduğu gece, insanlığın kurtuluşu için çok hayırlı ve mübarek bir başlangıçtır. O gecenin sabahı gerçekten de feyizli bir sabahtı. İnsanlık için yepyeni bir gün doğmuş, aydınlık bir devir açılmıştı. Bir fazilet güneşi ve hidâyet meşalesi olan sevgili peygamberimizin gönderilişi, Yüce Allah’ın bütün insanlara en büyük nimetlerinden birisidir. Bu hususta Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmuştur:

“Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allah’ın âyetlerini okuyan, (kötülüklerden ve inkârdan) kendilerini temizleyen, kendilerine Kitap ve hikmeti öğreten bir Peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Halbuki  daha önce onlar apaçık bir sapıklık içinde idiler.”  (Âl-i İmrân, 164)

Allah Resûlü (s.a.s), kalplerden şefkatin, vicdanlardan merhametin çekildiği bir dönemde dünyayı teşrif etti. Çoraklaşan yürekler, onun gelişiyle yeşerdi. O, cahiliye girdabında boğulan insanlığa rehber, ümidini kaybeden gönüllere umut oldu. İnsanları, zulmün karanlığından İslam’ın aydınlığına çıkardı.

Aziz Kardeşlerim,

Hz. Peygamber (SAV), kameri aylardan Rabiül-evvel ayının on ikinci Pazartesi gecesi Mekke’de dünyaya gelmiştir. Milâdî takvime göre ise bu, 571 yılı Nisan ayının yirmisine rastlamaktadır.

Yeryüzünde önemli gelişmelere sebep olan, insanların gönlüne ferahlık, düşüncelere berraklık kazandıran bu kutlu doğum, insanlık tarihinin en önemli olaylarından biridir. Çünkü onun dünyaya geldiği devrede, dünyanın üstünü kalın siyah bulutlar kaplamıştı.

Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Ey Peygamber! Biz seni bir şahit, bir müjdeci, bir uyarıcı; Allah’ın izniyle kendi yoluna çağıran bir davetçi ve aydınlatan bir kandil olarak gönderdik.” (Ahzâb, 33/45-46)

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s), insanlığı bir ve tek olan Allah’a kul olmaya, adalete, iyiliğe, kardeşliğe ve güzel ahlaka çağırdı. Şirkin karşısında iman ve istikameti, zulmün karşısında hak ve adaleti, cehaletin karşısında ilim ve hikmeti, şiddetin karşısında şefkat ve merhameti kuşanmayı insanlığa o öğretti.

Peygamber Efendimiz (s.a.s) de bu konuda; “Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim.” (Muvatta, 8) buyurarak, insanlığı karanlıktan aydınlığa çıkardı, cahiliye döneminin bataklığından saadete; adalet, sevgi ve kardeşlik dönemine kavuşturdu. Gerçekten biz de güzel ahlâkla yoğrulmuş hayat tecrübesini tanımaya, O’ndan yararlanmaya her zaman olduğu gibi bugün de çok muhtacız.

Böylesine yüce ve üstün ahlâklı bir peygamberin ümmetiyiz. Kur’an-ı Kerim’de:

“Allah’ın rasûlünde, sizin için en güzel örnek vardır.” (Ahzap,  21.)

“Şüphesiz sen, büyük bir ahlâka sahipsindir.” (Kalem, 4.) buyurulmaktadır.

Muhterem Kardeşlerim,

Peygamberimiz (s.a.s.) hayatın her safhasında örnek alınacak model bir şahsiyet olduğunu unutmayalım. Çünkü O, hayatı bütünüyle mükemmel bir şekilde yaşamıştır. Çünkü O, Kur’an-ı Kerim’i tam anlamıyla pratik hayata geçirmiş olup, hayatı Kur’an ahlâkıydı. Bu nedenle çağımızda insanlığın düştüğü ruhi bunalımlardan, manevi hastalıklardan, zulüm ve haksızlıklardan, savaşlardan kurtulmak,  insanca bir hayata; huzura, sevgiye, kardeşliğe, dünya barışına kavuşmak için O’nun sünnetini yaşamaya, örnek yaşantısını hayata hakim kılmaya muhtacız. Bunun yolu da O’nu tanımak ve canımızdan bile çok sevmektir.

O halde; Mevlid-i Nebi’yi büyük bir fırsat bilerek, hayatımızı yeniden gözden geçirelim. Peygamberimiz (s.a.s)’in insanlığa hayat veren ilkelerini, yuvalarımızda, işyerlerimizde, çevremizde ve insani ilişkilerimizde hâkim kılmanın gayretinde olalım. Olalım ki, dünyamız huzurla dolsun, ahiretimiz cennet olsun.

Sevgili Kardeşlerim,

Bildiğiniz üzere geçen hafta 5 gün boyunca İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nde vardiyalı eğitim dayatmasına karşı, ayrıca sağlıklı bir okul binasına kavuşmak için çocuklarımızın derslere girmeme eylemlerine İskeçe Müftülüğü olarak bütün din görevlilerimizle en güzel desteğimizi verdik ve bundan böyle de desteğe devam edeceğiz. Maalesef yetkililerden haklı taleplerimize hala olumlu bir cevap verilmedi. Bu sebepten dolayı haklı taleplerimize olumlu cevap alana kadar 7’den 70’e hep birlikte mücadelemizi daha güçlü bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz.

Son verirken; Peygamberimizin veladetini tebrik eder, Yüce Mevlâ’dan onun gibi bir ömür geçirmeyi ve böylece iki cihanda da huzurlu olmayı niyaz ederim.

Mustafa TRAMPA

İskeçe Müftüsü