MÜFTÜMÜZ MUSTAFA TRAMPA 24 KASIM ÖĞRETMENLER BİRLİĞİ ETKİNLİĞİNE KATILDI

25-11-2023

MÜFTÜMÜZ MUSTAFA TRAMPA 24 KASIM ÖĞRETMENLER BİRLİĞİ ETKİNLİĞİNE KATILDI

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’nin (BTTÖB) geleneksel olarak düzenlediği “24 Kasım Öğretmenler Günü” etkinliği Gümülcine’de Egnatia salonunda 24 Kasım 2023 Cuma günü gerçekleşti.

‘‘Öğretmenler Günü’’ etkinliğine, İskeçe Müftümüz Mustafa Trampa da iştirak etti. Etkinlik vefat eden öğretmenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Akabinde geceye katılan öğretmenler tarafından ‘Öğretmen Marşı’ okundu. Devamında Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Aydın Ahmet, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif ile Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal birer konuşma yaptılar.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet, Öğretmenler Günü’nün önemine dikkat çekti ve tüm öğretmenlerin gününü kutladı. Aydın Ahmet, azınlık eğitiminin içinde bulunduğu duruma değinerek şu ifadeleri kullandı: “Bizler Lozan Antlaşması ile bu vatana emanet bırakılırken eğitim alanında özerkliğimiz garanti altına alınmıştı. Lakin Lozan’dan bugüne geçen süreç içinde özellikle cunta yönetiminden sonra azınlığın fikri alınmadan tek taraflı çıkarılan yasalarla azınlık eğitiminin her geçen gün özel ve özerk olma özelliği elinden alınmıştır ve alınmaktadır. Bugün itibarıyla Türkçe ve Yunanca eğitim verecek anaokulu talebimiz dikkate alınmıyor. İlkokullarımızın özel statüsü dikkate alınmadan çocuk azlığı bahane edilerek okullarımız bir bir kapatılıyor.

Halihazırda görev yapan öğretmenlerimizin Türkçe bilgisinin geliştirilmesi için talep edilen Türkiye destekli seminerlere imkan verilmiyor. Türkiye üniversitelerinden mezun öğretmenlerimiz ilkokullarımızda görev alamıyor. Sayıca yetersiz olmasına rağmen yeni ortaokul ve lise açmamıza müsaade edilmiyor. Okullarımızda eğitim kalitesinin yükselmesi maalesef istenilmiyor ve devlet okulları özendiriliyor. Ülkesine sadık birer Yunan vatandaşı olarak bu haksızlığı hak etmediğimizi düşünüyor ve ülkemiz yöneticilerinin bu yanlıştan dönmelerini umutla bekliyoruz.”

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif yaptığı konuşmada, öğretmenler gününün önemine değindi. Öğretmenlik mesleğinin kutsal olduğunu ve öğretmenlerin yeni nesillerin yetişmesinde büyük rol oynadığını ifade eden müftü İbrahim Şerif tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutladı.

İbrahim Şerif konuşmasında, “Öğretmen kelimesi insanları geleceğe hazırlayan, geleceğe yön veren, gelecek nesilleri hayata hazırlayan ve bilgilerini gelecek nesillere aktaran anlamında kullanılmaktadır. Hz. Ali’nin önemli bir lafı vardır, ‘Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olayım’ diye, buradan anlıyoruz ki öğretmenler önemli ve yüce insanlardır.” ifadelerini kullandı. Müftü Şerif konuşmasının sonunda hayatını kaybeden tüm öğretmenlere Allah’tan rahmet dilerken, görev başındaki öğretmenlere de görevinde başarılar diledi.

Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal da tüm öğretmenlerin gününü kutlayarak başladığı konuşmasında, “Öğretmenler toplumların geçmişini hatırlatır, geleceğinin de kurucusudur. Milletlerin değerlerini ve geleneklerini çocuklar öğretmenlerinden öğrenir. Öğretmenlik sadece bir meslek değildir, en önemli özelliği de fedakarlıktır. Bir öğretmen mesleğe başladığı andan itibaren hayatını kaybedene kadar görevine devam eder. Öğretmenliğin hakkı ve sevabı büyüktür. Bugün aramızda Türkiye’den gelen kontenjan öğretmenleri de var. Onlar kendilerini öğrencilerine adıyor. Bu vesile ile kendilerine de teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Selamlama konuşmalarının ardından ilk olarak öğrenci Asel Duban tarafından, “Öğretmenim” şiiri okundu. Ardından Türk Sanat Müziği Sevenler Derneğinin Sanat Müziği Topluluğu, Öğretmen Marşı ve Türk Sanat Müziğinin önemli eserlerinin seslendirildiği bir konser verdi.

Sunuculuğunu öğretmen Sibel Abdullah Hasan’ın yaptığı etkinlikte son olarak Gümülcine Türk Gençler Birliği ve İskeçe Türk Birliği halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu. Ekiplerin gösterileri katılımcıların büyük beğenisini topladı.

Öğretmenler Günü etkinliğine, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal ve eşi İlayda Ünal, muavin konsoloslar ve konsolosluk çalışanları, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, Rodop Milletvekili Özgür Ferhat, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, GTGB Başkanı Sedat Hasan, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, BAKEŞ Başkanı Hüseyin Bostancı, Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği Başkanı Ahmet Kara, Celal Bayar Azınlık Lisesi Müdürü Tunalp Mehmet, İskeçe Azınlık Lisesi Müdürü Selçuk Fehmi, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Asbaşkan Ali Alioğlu, yerel yöneticiler, Türkiye’den gelen kontenjan öğretmenleri ile çok sayıda emekli ve genç öğretmen katıldı.