MÜFTÜMÜZ İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ’NİN DÜZENLEDİĞİ ETKİLİĞE KATILDI

22-12-2023

MÜFTÜMÜZ İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ’NİN DÜZENLEDİĞİ ETKİLİĞE KATILDI

Faziletli Müftümüz Mustafa Trampa, 21 Aralık Perşembe günü İskeçe Türk Birliğinin 40 yıldır sürdürdüğü hak arama mücadelesini anlatan belgeselin gösterimi etkinliğine katıldı. İskeçe Türk Birliği salonunda yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik, büyük beğeni kazandı.

"İskeçe Türk Birliği – 40 Yıllık Hak Arama Mücadelesi" adını taşıyan belgeselde, Yunanistan devletinin “Batı Trakya’da Türk yoktur” iddiasına dayanarak 7 Aralık 1983 tarihinde İTB tabelasının sökülmesiyle başlayan 40 yıllık süreç ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.

Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Lozan Antlaşması’yla, Batı Trakya Türklerine azınlık statüsü verildiği ve haklarının garanti altına alındığı belirtilen belgeselde, İTB’nin, antlaşmanın imzalanmasının dördüncü yılında kurulduğu ve Batı Trakya Türk Azınlığının ilk sivil toplum kuruluşu olduğu aktarıldı.

Yapım sorumluluğunu İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu’nun üstlendiği belgeselin metinlerini Ozan Ahmetoğlu, İsmet Tüccar ve Sevil Şerifoğlu kaleme aldı.

Nurhayat Günal’ın seslendirdiği belgeselin kurgusu, renk ve ses düzenlemesi ile animasyon ve grafik tasarımı Ümit Farzlı’ya ait. Fotoğları ise Önder Şabanoğlu derledi.

Çok başarılı bir şekilde hazırlanan 30 dakikalık belgeselin ilk gösterimi, salonu dolduran çok sayıda davetlinin yanı sıra, Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Sayın Aykut Ünal ve Değerli eşi ile Türk azınlık kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Etkinliğin önemine binaen Türkiye Cumhuriyeti Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes’in gönderdiği teşekkür ve tebrik mesajı okundu.

Belgeselin gösteriminden sonra, protokol konuşmalarına geçildi. Yapılan selamlama konuşmalarında bu belgeselin hazırlanmasında emeği geçenlere tebrik ve teşekkürlerini ifade ettiler. Konuşmaların ardından etkinlik sona erdi.