ULU ÇINAR, HASAN İDRİS’E ZİYARET

20-01-2024

ULU ÇINAR, HASAN İDRİS’E ZİYARET

Ulu Çınarlara vefa projesi çerçevesinde 17 Ocak 2024 tarihinde Çarşamba günü Müftümüz Mustafa Trampa ve beraberindeki heyet tarafından meşhur Koyunköy İmamı Hasan İdris ikamet ettiği Koyunköy’ündeki manzaralı evinde ziyaret edildi.

Hasan Hoca 1945 yılında şimdi metrük olan köylerimizden Koyunköy Nahiyesine bağlı Otmanören’de doğmuştur. İlkokulu doğduğu köyde okudu, ardından Şahin Medresesi’nden mezun oldu. Yıllarca inşaatlarda çalıştı. Atina’da tuğla ocağında çalıştı. Görülen ihtiyaç üzerine, İskeçe Müftülüğü tarafından 1977 yılında Koyunköy imamlığına getirilir. 2012 yılına kadar bu köyde hem imamlık, hem Kur’an Kursu hocalığı görevini sürdürür ve bu yıl itibarı ile emekliğe ayrılır.

Hasan Hoca hassas yapısıyla ve Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık davası için verdiği çetin mücadelesiyle bilinir. Özellikle 1996 yılında başlayan Koyunköy camisinin yenilenme çalışmaları sırasında çok defa emniyet güçleriyle karşı karşıya kalmış ve hatta mahkemeye sevk edilmiş, sekiz ay hapis cezasına da çarptırılmıştır. Bu olayları anlatırken, “soruşturmalar ve hapis cezası benim için bir şereftir, bunlar bizim dert edinmemiz ve mücadele vermemiz gereken değerlerimizdir. Öbürü şeytan yolunda dert ediniyor, ben Allah yolunda koşarım” ifadeleri dikkate değerdi.

Yeri gelmişken, uluslararası çapta meşhur Koyunköy camisinin tarihçesini burada zikretmekte yarar vardır. Bu aynı zanda Batı Trakya’daki din ve vicdan özgürlüğünün ne denli olduğunu da gösterecektir.

Koyunköy’ün ilk camisi, mescid şeklinde olup köy halkının ihtiyacını karşılayamamıştır. Yapılış tarihi olarak 200 yıllık olduğu rivayet edilir. Mevcut mescidin yanında, o dönemde, köyde iki mescid daha bulunuyordu. Lâkin zamanla bu mescitler kapanmıştır.

21. yüzyıl imkânlarıyla inşa edilen Koyunköy Camii, köy girişinin kuzeybatısında yer almaktadır. Geniş ve yeşil avlu içinde inşa edilen cami İskeçe - Koyunköy ana yolunu kullanan herkese yapısı ve minaresiyle farklı bir güzellik katmaktadır.

Zamanla mevcut cami, hızla göç kabul eden ve sürekli büyüyen köyün ibadet ihtiyacını karşılayamaz duruma gelmiştir.

1986 yılında cami ilk kez genişletilir. İlk genişletme 140 m2 üzerinde olmuştur. 1996 yılında ise 500 m2 olarak ve şimdiki hal üzere ibadete açık hale getirilmiştir.

Koyunköy Camii; 22 Eylül 1996 genel seçimlerden önce, yani 11 Eylül 1996 yılında verilen izin ile başlatılan genişletme çalışmaları polis tarafından 23 Aralık 1996’da durdurulmuştur. Verilen iznin ihlâl edildiği gerekçesiyle, 17 kişi tutuklandı.

24 Aralık 1996 tarihinde tutuklamalar devam etti. Dönemin Nahiye Müdürü Hüseyin Bandak ve köy İmamı Hasan İdris’in de aralarında yer aldığı altı kişi daha tutuklandı. Tutuklama sırasında Hüseyin Bandak tartaklanırken, Recep Topuz adlı soydaşımız polis tarafından dövülerek hastaneye kaldırılmıştır. 27 Aralık 1996 Cuma günü, polis köy halkının Cuma namazını camide kılmalarına müsade etmedi. Üç otobüs dolusu polis, halkı Cuma namazını kılmaktan alıkoydu. Aynı gün, köy halkı, protesto olarak Cuma namazını eda etmedi.

3 Ocak 1997 yılında 23 Koyunköylü yargı önüne çıkartıldı. İskeçe Tek Hakimli Ceza Mahkemesi’nde görülen iki davada, İmam Hasan İdris toplam sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. 18 kişiye 35’er günlük hapis cezası verilirken, 4 kişi de beraat edildi.

Böyle bir ortamda polis direnişini sürdürdü. Cami, sürekli kontrol altında tutuldu. Caminin etrafında gece gündüz nöbet bekleyen polisler, köy halkını camiye kesinlikle yaklaştırmadı. Bu yasaklı durum karşısında dini özgürlüğü kısıtlanan Köyünköy halkı ibadetlerini yerine getirmek için Nahiye Müdürü Hüseyin Bandak’ın işyerini cami olarak kullanmaya başladı.

25 Eylül 1997 yılında, camideki inşaat çalışmaları yeniden başlatıldı. Fakat 14 Kasım 1997 tarihinde minarenin yüksekliği sorun oldu. Bu kez minare inşaatı durduruldu. Minare için alınan ilk izinde 18 metre yükseklik öngörülürken, dönemin İskeçe Valisi Salturos tarafından yapılan değişiklikle 12 metreye indirilince sorun ortaya çıkarak inşaat durduruldu.

Koyunköy Camii’si ilk tamirini 1986 da gerçekleştirdi. İkinci tamir 1996 Ekim ayında başlayıp 2002 de sona ermiştir. Minarenin temeli 1996 Ekim ayında atılarak 13 – 07 – 2002 tarihinde ise köy halkı tarafında tamamlanmıştır.

Müftümüzün ve beraberindeki heyetin gerçekleştirdikleri bu vefa ziyaretle Hasan Hocamıza moral olmuş,  sevinçten duygulanarak gözyaşını tutamamıştır. Misafirlere bu ziyaretten dolayı memnuniyeti ifade etti ve teşekkürlerini sundu.

Bu anlamlı ziyaret, kahve eşliğinde samimi bir ortamda, çok hoş bir sohbetle tamamlandı. Ziyaretin sonunda Müftü Efendi Hocamıza Müftülüğümüzün yayınladığı iki ciltlik “İSKEÇE CAMİ VE MESCİTLERİ” kitabını hediye etti ve misafirperverlikten dolayı kendisine teşekkür etti.