RAMAZAN BAYRAMI

18-09-2009

RAMAZAN BAYRAMI

Değerli Müslüman Türk Kardeşlerim,

Rahmet, mağfiret ve bereket mevsimi olan mübarek Ramazan ayına veda ederek bugün bayrama kavuşmuş bulunuyoruz. Bayram, Cenab-ı Hakkın Müslümanlara ihsan ettiği büyük bir lütuftur. Bu bayramın, Batı Trakya Türk Toplumu ve bütün İslâm Âlemi için hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ederim.

İbadet ve hayırların, Allah katında en çok kabule şayan olduğu Ramazan ayı boyunca, Rabbimize karşı kulluk görevlerimizi gücümüz yettiğince yerine getirmeye çalıştık. İrademizi güçlendiren, nefsimizi terbiye eden orucu, Allah rızası için bütün uzuvlarımızla tutmaya gayret ettik. Yüce Mevlâ’ya kul olmanın şuuru içinde, günahlarımızdan tövbe ve istiğfarda bulunduk. Kalplerimizi kötülüklerden arındırmasını Yüce Mevlâ’dan istedik. Allah’ın lütfü ile “Temizlenen, Rabbinin adını anıp O’na kulluk eden kimse şüphesiz kurtuluşa ermiştir” (El-A’lâ,87/14-15.) meâlindeki âyetin müjdesine mazhar olduk.

Müslümanlar, bayram vesilesiyle Cenâb-ı Hakk’ın rahmet ve mağfiretine nail olabilmek için, iyilikte, hayırda ve yardımlaşmada birbirleriyle yarışırlar. Zira Müslümanlar için bayramlar, dini heyecanın yanında, sosyal huzurun gelişmesine ve milli dayanışmanın pekişmesine de vesile olan en güzel fırsatlardır. Bu itibarla, Müslümanlar zekât ve fitre gibi hayırlarını bayramdan önce dağıtmaya önem verirler. Böylece zenginiyle, fakiriyle bütün müminlerin huzur içerisinde bayram geçirmelerine yardım ederler.

Muhterem kardeşlerim,

Bayramlarda herkes neşeli olur. Ancak çocuklar, büyüklerden daha çok sevinç ve heyecan duyarlar. Bu sebeple onlarla, böyle günlerde daha çok ilgilenmeliyiz. Onları mutlu edebilmek için, her türlü fedakârlığı göstermeliyiz. Dinî ve Millî adetlerimizi onlara da öğretmeliyiz. Bu arada birbirimize karşı olan sevgi ve saygımızı daha da artırarak, kırgınlık ve küskünlüklere son vermeliyiz. Bayramlarda dargın ve küskün olanların barışmaları, aralarının bulunup barıştırılmaları çok önemlidir. Böylece aramızdaki kin, nefret, husumet ve güvensizlik ortadan kalkar. İslâmın sevgi, saygı, barış ve barış dîni olduğunu unutmamalıyız. Milletçe dost geçinmeye, hoş geçinmeye azmetmeliyiz. Birlikte rahmet, ayrılıkta felâket olduğunu unutmamalıyız.

Bayramlarda, Hakk’ın rahmetine kavuşan ölüleri hatırlamak, onları rahmetle yad etmek, ruhları için dua etmek, mümkünse kabirlerini ziyaret etmek de dinî geleneğimizde önemli bir yer tutar. Bu suretle geçmiş nesille hayatta bulunan nesil kucaklaşmış ve bütünleşmiş olur.

Aziz Soydaşlarım,

Bu bayram sabahında sizlere Batı Trakya Türk Azınlığı’nı ilgilendiren son gelişmelerden de bahsetmek isterim.

Bildiğiniz gibi bu mübarek Ramazan ayını da coşkuyla ihya edemedik. Huzur ve barış ortamını bozmak isteyen şer güçler bu mübarek Ramazan ayına da gölge düşürdüler. Yaptıkları çağdışı çirkin eylemlerle yaşadığımız bu topraklarda Hristiyan Yunanlılarla Müslüman Türklerin arasını açmak, huzur, dostluk ve güven ortamını ortadan kaldırmak istedikleri açıkça ortadadır. Önce Ilıca’nın Halilağa yokuşundaki küçük kilise kundaklandı, daha sonra Okçular camii yakılmak istendi ve Ramazanın vazgeçilmezi olan Ramazan davulumuzun sesi çok gelerek davulcuya silâh çekildi.

Batı Trakya Müslüman Türkleri olarak bizler; ister kilise, ister havra ister cami olsun hiçbir din farkı gözetemkesizin bütük mabetlere saygılıyız. Her zaman sevgi, dostluk, barış ve hoşgörüden yana olduk. Halk olarak bizleri birbirimize düşürmek isteyenler büyük bir delâlet ve hiyenetin içinde olduklarını açıkça ifade etmek isterim. Bizlere düşen görev, şimdiye kadar olduğu gibi bundan böyle de sağduyulu davranıp o şer güçlerin tahriklerine kapılmamaktır. Umarım en yakın zamanda bu tür çirkin eylemlerde bulunanalar adaletin önüne getirirler ve hakettikleri cezayi bulurlar.

Değerli Kardeşlerim,

İkinci bir konu da, 2009 – 2010 Eğitim ve Öğretim yılına girdiğimiz bu günlerde, eğitim sorunlarının daha da kötüye gitmesidir. Çocuklarımız iki dilli anaokulları yerine sadece Yunanca dili üzerinden ve hristiyanlık propagandasıyla karşı karşıya kalmaktadırlar. Türk ilkokullarımızın perişan durumu ortadadır. İskeçe’de çocuklarımzın Azınlık İlkokuluna gitmemesi için çeşitli engellerle karşılaşmaktadır. Azınlık Orta ve Liselerde ise durum daha da kötü. Çocuklarımızı çeşitli ısındırıcı yöntemlerle bu okullarımızdan uzaklaştırılıp Yunan okullarına gitmelerine yol açılmaktadır. Bu sinsi yöntemle azınlık okullarımızın boşaltılıp kapanmalarına neden olmaktadır. Böylece gençlerimiz dîni ve millî hasletlerinde uzaklaştırılıp asimile edilmeleri amaçlanmaktadır.

Bu nedenle sevgili dostlar, toplumumuzun geleceğini teşkil eden gençlerimizi kaybetmemek için hepimizin üzerine düşen sorumluluğumuzu yerine getirmek zorundayız. Evlâtlarımızı dinini bilen, milli hasletlerini öğrenip yaşayan kişiler yetiştirmemiz gerekir. Unutmayalım ki, Yüce Allah anne babalardan bunun hesabını soracaktır. Onun için bunun üzerine hassasiyetle durmamız lâzımdır.

Aziz Kardeşlerim,

Son olarak da önümüzdeki 4 Ekim 2009 Pazar günü yapılacak olan erken genel seçimler konusudur. Bu seçimlerde Batı Trakya Müslüman Türkü olarak, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’nun aldığı tavsiye kararı doğrultusunda haraket ederek, oylarımızı kendi kardeşlerimize kullanarak destek vermemizdir. Yunanlı seçmenler nasıl kendi dindaş ve soydaşlarına sahip çıkıp bizden hiç kimseye yırtık bir oy bile vermiyorlarsa, bizlerin de bu konuda duyarlı olmamız, gevşek davranıp onur kırıcı bir görüntü vermememiz gerekir. Yunan meclisinde Türk isimlerin anılması bile Batı Trakya Müslüman Türkü için bir iftihar vesilesidir.

Bu vesileyle yapılacak olan seçimler Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı için hayırlar getirmesini temenni ederken, Ramazan Bayramanızı tebrik eder, milletimizin ve İslâm aleminin birliğine, diriliğine, kalkınmasına ve mutluluğuna vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyâz ederim.

İskeçe Müftüsü

Ahmet METE