KURBAN BAYRAMI MESAJI

23-10-2012

KURBAN BAYRAMI MESAJI

Değerli Batı Trakyalı Müslüman Türk Kardeşlerim!
Millet olma irademizi canlı tutan, Müslümanlık bilincimizi yenileyen; birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı pekiştiren, yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan Kurban Bayramına kavuşmanın sevinç ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu günlerde ayrıca dünyanın dört bir yanından milyonlarca hacının Arafat’ta vakfeden sonra Beytullah’ı tavaf edip Hac farizalarını tamamladıkları mübarek günlerdir. Cenâb-ı Hak’tan haclarının kabul edilmiş hac olarak yazılmasını niyaz eder, sağlık ve esenlikler dilerim.

Aziz Cemaat!
Kurban bayramında Allah’a yakın olmak niyetiyle Akıllı, hür ve mukim olan, aslî ihtiyaçlarından fazla nisap miktarı mal veya paraya sahip (yani Kurban Bayramı günlerinde bir kurban alıp kesebilecek durumda olan) kadın-erkek her Müslüman kurban kesmesi vaciptir. Yüce Allah, kurban ibadeti hakkında Kur’an’ı Kerim’de şunları buyuruyor:

“Biz her ümmete kurban ibadeti koyduk ki, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanları keserken O’nun adını ansınlar. Unutmayın ki ilâhınız tek bir ilâhtır. Öyleyse yalnız O’na teslim olun. Ey Rasulüm, o alçak gönüllü, samimi ve ihlâslı olanları müjdele!

Onlar öyle kimselerdir ki, Allah anıldığı zaman kalpleri titrer, başlarına gelene sabrederler, namaz kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah için harcarlar.

Biz, büyük baş hayvanları da sizin için Allah’ın işaretlerinden kıldık. Onlarda sizin için hayır vardır. Şu halde onlar boğazlanmak üzere ayakta dururken, üzerlerine Allah’ın ismini anınız (ve kurban ediniz). Yan üstü yere düştüklerinde ise, onlardan hem kendiniz yiyiniz, hem ihtiyacını gizleyen-gizlemeyen fakirlere yediriniz. İşte bu hayvanları şükredesiniz diye sizin istifadenize verdik.

Fakat unutmayın ki onların ne etleri, ne de kanları Allah’a ulaşır. O’na ulaşan tek şey kalplerinizdeki takvadır. O, bu hayvanları size âmade kıldı ki, sizi doğru yola eriştirdiği için O’nun yüceliğini ilan edesiniz. Öyleyse güzel davrananları müjdele!”
(Hac,22/34-37)

Sevgili Peygamberimiz ise: “Ademoğlu kurban bayramı gününde Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olmaz” ( buyurarak bizleri kurban kesmeye teşvik etmiştir.

Kurban, Allah’a yakın olmak gayesi ile fedakârlıkta bulunmaktır. O’nun emrine uygun bir kurban kesebilme titizliğini gösterirken, bu titizliğin altındaki ruh haline yakışmayan iş ve düşüncelerden uzak olmak takvadır.

Biz kurban keserken aslında şunu söylemiş oluyoruz: “Rabbim! Bana verdiğin bütün nimetler senindir. Bunu bütün benliğimle kabul ediyorum. Hepsini, hatta canımı sana feda etmeye hazırım. Bunun bir göstergesi olarak bu hayvanı sana kurban ediyorum.”
Kurban, Bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günlerinde kesilir. Efdal olanı birinci gününde bayram namazından sonra kesilmesidir.

Değerli Kardeşlerim,
Kurban bayramının bir özelliği de Hac ibadetinin bu günlerde yapılmış olmasıdır. Öyle ki, dünyanın her yerinden farklı ırk ve dillere mensup milyonlarca Müslümanın haccetmek niyetiyle bir araya gelerek oluşturdukları tablo, bayramın değerini ortaya koyan bir başka muhteşem manzaradır.

Bayramlar sevinçlerin paylaşıldığı, gönüllerin coştuğu, küskünlerin barışıp kalplerin yumuşadığı, akraba ve komşuların ziyaret edildiği, öksüz ve yetimlerin sevindirildiği, misafirlerin tebessümle karşılandığı, ikramların yapıldığı mutlu günlerdir.

Bayram günlerini, günahların bağışlanması için bir fırsat olarak değerlendirelim. Büyüklerimizi mümkünse ziyaret ederek, değilse telefonla arayarak onların dualarını alalım. Akraba, komşu ve dost ziyaretlerini gerçekleştirelim. Birlik ve beraberliği sağlamak için aramızdaki küskünleri barıştıralım. Çocuklara göstereceğimiz sevgi ile bayram havasını yaşatalım. Fakir ve yoksullara kestiğimiz kurbanlardan pay ayırarak yardım etmek suretiyle onları sevindirelim. Ahirete irtihal etmiş büyüklerimizi, yakınlarımızı, tanıdıklarımızı ve bütün inananları hayırla yad edelim.

Muhterem Kardeşlerim,
8 – 10 Ekim 2012 tarihleri arasında Batı Trakya’dan bir heyetle birlikte Atina’ya bir ziyaret gerçekleştirdik. Bu günlerde Atina’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren T. C. Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ile görüşme imkânımız oldu. Yapılan görüşmelerde Batı Trakya’da var olan sorunlar dile getirildi. Bu toplantı vesilesiyle Sayın Dışişleri bakanımız siz değerli cemaatimizin Kurban Bayramını tebrik etti, sevgi ve selâmlarını iletti.

Sevgili Kardeşlerim,
Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının sona ermez sorunlarından birisi de muhakkak ki eğitimdir. Şahin Türk İlkokuluna birinci sınıfına alınmayan çocuklarımızın akıl ermez durumu, ülkemiz Yunan idarecilerinin azınlık eğitimini nasıl önemsediğini açıkça göstermektedir. Azınlık çocuklarının cahil kalması ve evlâtlarımızın okumaması için elinden gelen her şeyi yapmaktadır. Bu bize bir şeyi göstermektedir. Azınlık okullarının verdiği eğitim ekisik de olsa Yunan devletini rahatsız etmekte ve bu azınlık okullarımıza tahammül etmedikleri için, kapatma yönünde politikalar üretmektedir. Yunaistan’ın genelinde anaokullarına gösterilmeyen hassasiyet, bizim bölgemizde gösterilmekte ve çocuklarımıza Türkçe – Yunanca eğitim verecek anaokul hakkı verilmek istenmemektedir. Bunun anlamı şudur: Azınlık evlâtları besmele yerine farklı bir inanç duygusuyla stavros yaparak okula başlayacak, azınlık okullarından uzak bırakılmak suretiyle Müslümanlık ve Türklükleri dejenere edilecektir.

Bize düşen görev; Türkçe – Yunanca eğitim veren azınlık anaokullarını istemek ve çocuklarımızı azınlık okullarına göndermektir. Aksi taktirde milli ve dini yönden yoksun yetişecek olan evlâtlarımız dejenere olup asimile olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklardır.

Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin Kurban bayramını tebrik ediyor, bu mübarek bayramın biz Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu, Türk Dünyası ve tüm İslâm Alemi için hayırlara, bütün insanlık için barış ve huzura vesile olmasını Yüce Mevla’dan niyaz ediyorum.

Ahmet METE

İskeçe Müftüsü