Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı Danışma Kurulu’nun 23 Ağustos 2016 tarihinde yaptığı toplantıda alınan kararlar

01-09-2016

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı Danışma Kurulu’nun 23 Ağustos 2016 tarihinde yaptığı toplantıda, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının Eğitim durumunu görüşmüştür. Yapılan toplantıda 9 Azınlık okulunun kapatılacağı bilgisi değerlendirilmiş, Azınlığımızın okullarının kapatılmasının kanuni olmadığı dile getirilmiş ve böyle bir olay karşısında hukuki ve siyasi itirazların yapılması kararı alınmıştır. Azınlığın tepkisi de ilerideki günlerde kararlaştırılacaktır.

Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti Eğitim Müdürlüğü’nün azınlık ileri gelenleriyle hiç istişare etmeden, tek taraflı aldığı bu karar ile Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın eğitim alanındaki özerkliğine bir darbe daha vurulmuştur. Azınlık ilkokullarının son yıllarda kesintisiz kapatılmasına devam edilmesi kesinlikle kabul edilemez. Başta Lozan antlaşması olmak üzere, uluslararası ve Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan anlaşmalar ve eğitim protokolleri çerçevesinde azınlık okullarıyla ilgili mevzuata ve özel hukuki statüye aykırı olarak, idari kararlara dayanarak azınlık ilkokullarının kapatılması son derece yanlıştır.

İkinci olarak; azınlık ilkokullarımızda ders kitabı olarak okutulmak üzere çıkarılan Frangudaki’nin kitapları da hiç bir fayda sağlamamakta, çocuklarımız Yunanca’yı öğrenmeden ilkokuldan mezun olmaktadır. Bütün ilkokul çocuklarına okutulan Yunanca kitapları, azınlık ilkokullarımızda da okutulmasını istiyoruz.

Üçüncü olarak da; okullarda "ierodaskali" sıfatıyla Kur’an-ı Kerim’i ve dini bilgileri Yunanca okutmak için tayin edilen şahısların okutacağı derslerden azınlığımız Türk çocuklarımızın kafasını karıştırmaktan ve yanlış bilgilerle zihinlerini bulandırmaktan başka hiçbir yararı yoktur. Anadilimiz olan Türkçe ile verilmeyen ve kendileri bile dini bilgilerden yoksun kişilerce bizi asimile etmeye yönelik olarak maksatlı verilen bu Yunanca din derslerine çocuklarımızın girmemesi için veli olarak okul idaresine dilekçe ile bildirilmesi gerekmektedir. Bu konuda her anne baba çok dikkatli davranmalıdır.

Bizler ülkemiz yetkililerinden yukarıda sıraladığımız bu üç yanlıştan bir an önce dönmelerini ve eğitim özerkliğimiz çerçevesinde eğitim haklarımızın iadesini bekleriz.

Ahmet METE
İskeçe Müftüsü