HUTBE - ZAMANI DEĞERLENDİRMEK

30-12-2016

HUTBE - ZAMANI DEĞERLENDİRMEK

Muhterem Müslümanlar!
Yüce Allah’ın bizlere önemli lütufların-dan birisi de zaman nimetidir. Akıp giden zaman içerisinde bize emanet edilen ömrümüzü tamamlamaktayız. Bu dünyada yolcuyuz ve günün birinde ebediyet âlemine yürüyeceğiz. “Yalnız azamet ve ikram sahibi Rabbi’nin zâtı bâki kalacak.” (1) mealindeki âyette ifade edildiği gibi, Allah Teâlâ’nın zâtı dışında bütün varlıklar fânidir.

Kur’ân-ı Kerim’de zamanın önemine şöyle dikkat çekilmiştir. “Andolsun zamana ki, insan gerçekten ziyan içindedir. Ancak, iman edip de sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka.” (2)

Değerli Müminler!
Bilindiği üzere, bir miladi yılı tamam-layarak yeni bir yıla girmek üzereyiz. Ancak ne yazık ki, bu yılı çok acıklı tablolarla tamamlamak üzereyiz. Anavatanımız Türkiye’de şer odakları ve fetö terör örgütü tarafından tertiplenen 15 Temmuz darbe girişimi, hain teröristlerce düzenlenen bombalı saldırılar ve neticede yüzlerce şehit, yine uzun zamandan beri, hassaten son günlerde Suriye’de Halep’te yaşanan insanlık dramı; binlerce masum insanın ölümü, hayatta kalmaya çalışanlar da evsiz - barksız, aç susuz kalmaları, büyük acılar bizi derinden yaralıyor. Bu vesileyle Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’nun başlattığı yardım kampanyasını tekrar hatırlatmak istiyorum. Biraz olsun yaralarını sarmak için bu kampanyaya destek verelim. Yeni yıla girmeye hazırlandığımız bu günlerde, Rabbimizden bir an önce bu acıların dinmesini niyaz ederiz. Terörün bitirilmesi ve huzurun sağlanması için mücadele edenlere Allah yardımcıları olsun. Bu uğurda canlarını feda eden şehitlerimize de rahmet eylesin.

Aziz Kardeşlerim,
Yeni Bir yılı daha geride bırakırken, hayat defterimizden bir sayfa daha eksilecektir. Bir adım daha âhirete doğru yaklaşıyoruz. Geçmişimize yönelik bir muhasebe yaparak bu yılı değerlendirelim. Kendimiz adına, milletimiz ve insanlık uğruna ne gibi güzellikler, hayırlar, fedakârlıklar yaptığımıza, yapacağımıza bakmamız gerekir. Yeni bir yıla yaklaşırken yılbaşı çerçevesinde yapılan kutlamalar bizim milletimiz yönünden dini, ahlaki ve kültürel hiçbir temele sahip değildir. Evlerimizi ışıklandırmak, çocuklarımıza noel elbisesi giydirmek, aklı ve sağlığı tehdit eden içki tüketimi, aile bütçesini tahrip eden kumar, gece sabaha kadar uygun olmayan mekânlarda vakit geçirmek ve kumara vesile olan oyunları oynamak dini, milli ve kültürel değerlerimizle bağdaşmamaktadır ve dinen haramdır. Bu tür davranışlar, ahlaki yozlaşmaya ve kültürel tahribata sebep olmaktadır. Dini değerlerimize sahip çıkmak, çocuklarımıza ve gençlerimize aynı hassasiyeti vermek hepimizin görevidir.

Değerli Kardeşlerim!
Dünya ve ahiret saadetini kazanmak, sınırlı olan ömrü iyi kullanmamıza bağlıdır. Geçen her dakika, her saat, her gün ve her yıl ömürden eksilmektedir. Zaman bizim için en büyük sermayedir. Peygamberimiz (s.a.v.)’in ifadesi ile “Akıllı Müslüman, kendini hesaba çekip, ölüm ötesine hazırlık yapan kişidir.” Hutbemi Peygamber Efendimizin bir mübarek sözü ile bitirmek istiyorum. “İki nimet vardır ki, insanoğlu bunlarda hep aldanmıştır: Sağlık ve boş vakit.”

1. Rahman, 55/27, 2. Asr, 103/1-3, 3 (Tirmizi, Zühd 1)