MÜFTÜMÜZ HOROZLU KÖYÜNDEKİ OSMANLI DÖNEMİNE AİT TÜRK MEZARLIĞI HAKKINDA ANADOLU AJANSI’NA KONUŞTU

28-12-2022

Müftümüz Mustafa Trampa, Horozlu köyündeki Osmanlı dönemine ait Türk mezarlığı hakkında Anadolu Ajansı muhabiri Ayhan Mehmet’e değerlendirmelerde bulundu.

Müftümüz yaklaşık bir yıl önce Batı Trakya’da Bulustra Belediyesinin aldığı kararla İskeçe’nin Horozlu köyünde bulunan, azınlığa ait Osmanlı dönemi Müslüman mezarlığının yeşil alana dönüştürüleceğinin Türkiye’nin konuyu sahiplenmesiyle durdurulduğunu söyledi.

Müftümüz Trampa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mezarlığın sahipsiz görünmemesi için o dönem temizleme çalışmaları başlattıklarını belirterek, "Belediye tarafından tahsis edilen iş makineleriyle civar köylerde görev yapan din görevlilerimizin gözetimi altında yaklaşık 6 ay süren bir temizlik operasyonu gerçekleştirdik. Bütün bunlar rahmetli Müftü Ahmet Mete’nin gayretleriyle olmuştu. Temizleme çalışmalarının üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra belediye orayı işgal etmeye kalkıştı. Mezarlığın bir bölümünü spor alanına dönüştürmeyi planladığını öğrendik" dedi.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasından sonra karar geri çekildi

Çalışmalar kapsamında, mezar taşlarının yerinden sökülüp kırıldığını aktaran Müftümüz Trampa, Türkiye’nin konuyla ilgili bir açıklama yayınlamasının ardından çalışmaların durdurulduğunu kaydetti. Müftümüz Trampa, şöyle devam etti:

"Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun sahiplenme noktasında çok önemli bir açıklaması oldu. Kesinlikle bunun mümkün olamayacağını ve kınandığını ifade ettiler. Bu açıklamadan sonra konu uluslararası bir boyut kazandı. Dışişleri Bakanlığının açıklamasının hemen ardından belediye tekrar bir toplantı düzenleyerek alınan bu kararı geri çekmek zorunda kaldı.

Arazinin mezarlık olarak kalabilmesi için atılan adımlar, Yunan makamları tarafından geçiştirildi. Yunanistan, gerek ülke genelinde gerekse Batı Trakya’da hamam, cami, medrese, mezarlık gibi Osmanlı’ya ait tarihi eserlerin izlerini ortadan kaldırmak için elinden geleni yapıyor.’’ ifadesini kullandı.