İskeçe Müftülüğü Logosu
BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI
İskeçe Müftülüğü

İSKEÇE MÜFTÜMÜZ MUSTAFA TRAMPA’DAN KURBAN BAYRAMI MESAJI

26-06-2023

İSKEÇE MÜFTÜMÜZ MUSTAFA TRAMPA’DAN KURBAN BAYRAMI MESAJI

 

Değerli Batı Trakyalı Müslüman Türk Kardeşlerim!

Allaha hamd-ü senalar olsun ki mübarek bir Kurban Bayramı’na daha erişmiş olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bayramlar, ayet-i kerimede buyrulan “Müminler ancak kardeştirler” (Hucurat, 9) emr-i ilâhisi etrafında gönüllerin kaynaştığı en mutlu ve huzurlu olmamız gereken günlerdir. Milli ve manevi duygularımızın doruklara ulaştığı, akrabalık bağlarımızı kuvvetlendirdiğimiz; komşuluk ilişkilerini tazelediğimiz, toplumsal hayatı canlandıran; adeta bir gönül medeniyeti olan İslâm’ın yoksulu gözetme, öksüz ve yetimi sevindirme; muhtaç ve kimsesizlere yardım elimizi uzatıp; onlarla sıkıntıyı paylaşma gibi değerlerimizi canlı tutan müstesna sevinç günlerimizdir.

İslam’ın beş temel esaslarından biri olan Hac ibadetinin de yerine getirildiği, arife günü yani 27 Haziran Salı günü sabah namazından başlamak suretiyle bayramın dördüncü günü 1 Temmuz Cumartesi ikindi namazına kadar farzlardan sonra teşrik tekbirlerinin çekildiği ve mali bir ibadet olan kurban vecibesinin ifa edildiği 28 Haziran Çarşamba günü ihya ettiğimiz mübarek Kurban Bayramını, Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu ve tüm İslâm alemi olarak huzur ve sükûnet içerisinde geçirmeyi Cenab-ı Hak cümlemize nasip eylesin.

Aziz Kardeşlerim,

Bayramlar, Allah’ın bu ümmete bir hediyesi ve ikramıdır. Nitekim Enes b. Mâlik (r.a.)’dan rivâyet olunduğuna göre o şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.s) Medine’ye geldiklerinde, Medinelilerin eğlendikleri iki günleri vardı.” Rasûlullah; “Bu günler nedir?” diye sordu. Medineliler: Biz câhiliyet devrinden beri bu günlerde eğleniriz, dediler. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.s) şöyle buyurdu: “Şüphesiz Allah size, o iki günün yerine daha hayırlı olan iki bayramı: Kurban bayramı ile Ramazan bayramını vermiştir.

Bayram günlerinde erken kalkmak, yıkanmak, dişleri fırçalamak, hoş koku sürünmek, giyilmesi mübah olan elbiselerden en güzel ve temizini giymek, Yüce Allah’ın nimetlerine şükür için neşe ve sevinç göstermek, karşılaşılan mümin kardeşlere karşı güler yüz göstermek, elden geldiği kadar fazla sadaka vermek, Bayram gecelerini ibadetle geçirmek müstehab ve güzel bulunmuştur.

Aziz Kardeşlerim,

Bayram namazından sonra ikinci olarak yapmamız gereken vazifemiz ise kurban kesmektir. Efendimiz (s.a.s) de böyle yaptığı ve ashabına da böyle yapması gerektiğini dile getirrmiştir. Berâ b. Âzib (r.a.)’dan şöyle rivayet edilmiştir:

“Kurban bayramı namazında Peygamber Efendimizi hutbe okurken işittim. Şöyle diyordu: “Bugün ilk yapacağımız şey bayram namazı kılmak, sonra dönüp kurbanlarımızı kesmektir. Kim böyle yaparsa bizim sünnetimize uygun hareket etmiş olur.”

Kurban Bayramında ibadet niyeti ile kurban kesmek, hür, mukîm (yolcu olmayan), müslüman ve zengin kimseye vaciptir. Vacip olan kurban ibadeti, Hak yolunda fedakârlığın bir nişanıdır. Allah’a itaatin, teslimiyetin ve verdiği nimetlere karşı şükrün bir ifadesi olan kurban’dan maksat et yemek veya et yedirmek değil, Allah’a yaklaşmaya bir vesile olmasıdır.

Bu konuda Allahu Tealâ,  Hac sûresinin 37. ayetinde; “Fakat unutmayın ki onların ne etleri, ne de kanları Allah’a ulaşır. O’na ulaşan tek şey kalplerinizdeki takvadır.”  buyurarak, kurban ve diğer bütün ibadetlerimiz için önemli olan samimi niyet ve takva olduğunu bildiriyor. Bu da ibadet diye yaptığımız fiilleri örf-adet olmaktan çıkarıp, gerçek ibadete dönüştürecek olan manadır. Deyim yerindeyse ibadetlerin ruhudur. İşte bu ruh, kalpte Allah’a karşı oluşan hassasiyet yani takvadır.

Kurban, gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrahim ile oğlu İsmail’in Cenâb-ı Hakk’ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hatırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.

            Değerli Kardeşlerim,

Kurban bayramının bir özelliği de Hac ibadetinin bu günlerde yapılmış olmasıdır. Öyle ki, dünyanın her yerinden farklı ırk ve dillere mensup milyonlarca Müslümanın haccetmek niyetiyle bir araya gelerek oluşturdukları tablo, bayramın değerini ortaya koyan bir başka muhteşem manzaradır. Hacca giden kardeşlerimizin hacları mebrur olarak sağ salim evlerine dönmelerini Cenâb-ı Hak nasip ve müyesser eylesin.

Bayramlar sevinçlerin paylaşıldığı, gönüllerin coştuğu, küskünlerin barışıp kalplerin yumuşadığı, akraba ve komşuların ziyaret edildiği, öksüz ve yetimlerin sevindirildiği, misafirlerin tebessümle karşılandığı, ikramların yapıldığı mutlu günlerdir.

Bayram günlerini, günahların bağışlanması için bir fırsat olarak değerlendirelim. Büyüklerimizi mümkünse ziyaret ederek, değilse telefonla arayarak onların dualarını alalım. Akraba, komşu ve dost ziyaretlerini gerçekleştirelim. Birlik ve beraberliği sağlamak için aramızdaki küskünleri barıştıralım. Çocuklara göstereceğimiz sevgi ile bayram havasını yaşatalım. Fakir ve yoksullara kestiğimiz kurbanlardan pay ayırarak yardım etmek suretiyle onları sevindirelim. Ahirete irtihal etmiş büyüklerimizi, yakınlarımızı, tanıdıklarımızı ve bütün inananları hayırla yad edelim.

Sevgili Kardeşlerim,

Allah için kendinize dikkat edin ve Batı Trakya’da Müslüman Türk olarak kalmak istiyorsak milli ve manevi değerlerimize sahip çıkalım. Hepinizin bildiği gibi, birkaç hafta öncesinde 15 Haziran Perşembe günü Fransız vatandaşı olduğu tespit edilen bir şahıs, bölgemiz Ilıca köyündeki Kaplıcalar mevkiinde bulunan camiye girip dört tane Kur’an-ı Kerimi yırtmış ve minberdeki perdeyi söküp başına sarmıştır. Saldırganın bu çirkin davranışını ilk şahit olan bir kardeşimiz, polisi aramış ve kısa sürede polis gelerek onu gözaltına almış ve bilahare olay yargıya intikal etmiştir. Hepimiz yargının vereceği kararı beklemekteyiz. Müftülük olarak daha başından beri yerel idarecilerle beraber bu olayın takipçisiyiz ve takipçi olmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e ve mabedimize yapılan bu çirkin saldırıyı şiddetle kınar, barış ve huzur ortamını yok etmeye yönelik bu tür  provokatif çirkin saldırıları gerçekleştiren karanlık ruhlu kişilerin hak ettiği cezaya çarptırılmalarını bekleriz. Siz cemaatimizi de, bu tür provokasyonlar karşısında oyuna gelmeyip soğukkanlılığınızı koruduğunuz için tebrik ederim.

Bir seçim dönemini de geride bıraktık. Bu konuda İskeçe’de iki Türk Milletvekilini parlamentoya göndermemiz,  İskeçe Türkleri adına büyük bir başarıdır.  Bundan böyle de başarılarımızın devamı için birliğimizi, beraberliğimizi ve kardeşliğimizi her zaman koruyalım. Allah yar ve yardımcımız olsun. Yüce Rabbimden dileğimiz; kestiğimiz kurbanların kabulü ve bizleri Allah’a yaklaştırması, dolayısıyla hakiki kul olma yolunda vesile olmasıdır. Allah sevdiklerimizle beraber daha nice bayramlara eriştirsin inşallah. Bu vesileyle hepinizin Kurban bayramını kutlar, bu mübarek bayramın Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı ve tüm İslâm âlemi için birliğe, dirliğe, barış ve huzura vesile olmasını Yüce Mevlâ’dan niyaz ederim.

Mustafa TRAMPA

                                                                                                                                           İskeçe Müftüsü