İskeçe Müftülüğü Logosu
BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI
İskeçe Müftülüğü

ÜSKÜP’TE ULUSLARARASI SEMPOZYUM

08-11-2023

ÜSKÜP’TE ULUSLARARASI SEMPOZYUM

 

Faziletli Müftümüz Mustafa Trampa, 7 – 8 Kasım 2023 tarihlerinde Üsküp’te gerçekleşen 100. Yılında Uluslararası Meddah Medresesi Sempozyumuna katıldı.

Balkan Çalışmaları Vakfı Abdülfettah Rauf Araştırma Merkezi, İslami İlimler Araştırma Vakfı - İSAV, Uluslararası Balkan Üniversitesi’nin düzenlediği, Üsküp Müftülüğü, Sofya Yüksek İslam Enstitüsü ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nin desteklediği 100. Yılında Uluslararası Meddah Medresesi Sempozyumu açılışı gerçekleşti. Açılış Meddah Medresesi Başmüderrisi Ataullah Kurtiş’in torunu Ataullah Kurtiş hoca efendinin Kur’an tilaveti ile başladı. Açılış konuşmalarında Balkan Çalışmaları Vakfı Başkanı Sayın Dr. Sevba Abdula, Kuzey Makedonya Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fatmir Mexhiti, Kuzey Makedonya Eğitim Bakanı Sayın Jeton Shaqiri,  Üsküp Müftüsü sayın Dr. Qenan Ismaili, İslami İlimler Araştırma Vakfı - ISAV adına Sayın Prof. Dr. Bedreddin Çetiner, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi Enstitüsü Başkanı Sayın Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. İlyas Çelebi, Uluslararası Balkan Üniversitesi adına Sayın Prof. Dr. Lütfi Sunar, İskeçe Müftüsü Sayın Mustafa Trampa, Bulgaristan Yüksek İslam Şura Başkanı Sayın Vedat S. Ahmed, Kuzey Makedonya İslam Birliği başkanı Sayın Shaqir Fetahu söz alırken Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri başkanı Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş video mesajı ile konuşmada yer aldı.

Faziletli Müftümüz Mustafa Trampa’nın yaptığı selamlama konuşmasında; bugün burada çok kıymetli isimlerin bir araya gelmesine ve sunulacak olan çok kıymetli çalışmalardan istifade etmeye vesile olan Makedonya’nın kalbi Üsküp’te bir Osmanlı mimarisi olan Meddah Medresesinde bulunmaktan memnuniyetini dile getirirken, bu sempozyuma davet edildiğinden şükranlarını ifade etti ve Batı Trakya Müslüman Türklerinin selamlarını iletti. Devamında da şunlara değindi:

“Batı Trakya, Üsküp gibi tarihi değerlere sahip ve bu değerler, medreseler ve benzeri kurumlar aracılığıyla ilmi şahsiyetler ve alimler tarafından kuşaklar boyunca korunup yayılmıştır. Bu miras, kimliğimizi inşa etmede büyük bir rol oynamıştır. Ancak günümüzde, bu mirası zayıflatmak ve öznenin nesneye dönüşmesini amaçlayan pek çok plan ve proje ile karşı karşıyayız. Bu tür çalışmaların hedefi, temel değerlerimizi ortadan kaldırarak, toplumu özne olmaktan çıkarıp nesneleştirmektir.

Özne olmanın temelinde, insanın dini ve milli değerleri, düşüncesi ve kurumları bulunur. Bir toplum bu değerleri kaybettiğinde, özne olarak kalma yetisini yitirir ve nesneleşir. Nesneleşen bir toplum ise başkalarının kontrolü altına girer ve kendi özgünlüğünü yitirir. Tarihimizi incelediğimizde, bu kimliği oluştururken, değerlerin öğretilmesinde edep ve saygı vardı. Kuşaktan kuşağa aktarılan miras, aynı özenle taşınırdı. Bu, medeniyetimizin temelinde yatan ruhu yansıtır. Bu ruh, bizi özne haline getirir. Bu ruhu kaybettiğimizde, insan olarak varlığımızı da kaybederiz.

Bizim mücadelemiz, bu değerleri aynı edep ve ruhla korumak, gelecek nesillere aktarmak, dini ve milli kimliğimizi sürdürmek ve sahip olduğumuz mirası geleceğe taşımak için devam edecektir. Biz var olduğumuz sürece, öznel olma çabamız sürecek ve bu mirası yaşatacak ve yaşatmaya devam edeceğiz.”

Konuşmaların ardından Mesut Kurtiş ve Burhan Şabah Üsküp İlahileri dinletisi gerçekleşti. Ardından Meddah Medresesi ilk dönem mezunlarının anısına aile fertlerine, sanatçılara ve sempozyuma gerçekleştirilmesinde katkıda bulunan kişi ve kurumlara hediyeler takdim edildi.